Een eenvoudige gids voor de verschillende soorten bier

Een eenvoudige gids voor de verschillende soorten bier 

Bier is de populairste alcoholische drank ter wereld, en met reden. Er is een bier voor iedereen – van lichte, knapperige pilsjes tot donkere, smaakvolle stouts. Of je nu een liefhebber bent van ambachtelijk bier of gewoon meer wilt weten over de verschillende biersoorten, deze gids geeft je een overzicht van de verschillende beschikbare stijlen. Met zoveel keuzes kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen! 

De verschillende soorten op een rijtje:

 • Lager: 
  • Lagers zijn een van de twee belangrijkste bierfamilies en worden geproduceerd door ondergisting van gist bij lagere temperaturen. Dit type bier heeft meestal een mildere smaak dan ales en is vaak licht van kleur. Voorbeelden van lagers zijn Pilsner, Bock en Helles.
 • Ale: 
  • Ales zijn de andere grote familie van bieren en worden geproduceerd via hoge gisting bij hogere temperaturen. Ales hebben meestal een vollere smaak dan lagers en zijn donkerder van kleur. Enkele voorbeelden van ales zijn IPA (India Pale Ale), Porter, Brown Ale en Wheat Beer.
 • Stout/Porter: 
  • Deze twee stijlen lijken op elkaar, maar hebben kleine verschillen in kleur, smaak en aroma. Stouts zijn meestal donkerder van kleur met een rijke gebrande smaak en aroma, die kunnen worden toegeschreven aan de mouten die bij het brouwen worden gebruikt. Porters zijn meestal lichter van kleur dan stouts, maar bevatten nog steeds gebrande mouten die hun een licht zoete smaak en aroma geven. Zowel stouts als porters variëren van licht tot vol, afhankelijk van hoe ze gebrouwen zijn.
 • Hefeweizen/Wheat Beer:
  • Hefeweizens zijn tarwebieren die meer tarwe dan gerstemout bevatten en worden vergist met een giststam die ze hun typische banaan-kruid smaakprofiel geeft. Tarwebieren zijn meestal lichter van kleur dan andere stijlen en vertonen ook prominente tonen van citrus of fruit zoals sinaasappel- of citroenschil door het gebruik van bepaalde kruiden tijdens het gistingsproces. 

Er is natuurlijk nog veel meer!

Daar heb je het – een kort overzicht van enkele van de verschillende soorten bier die tegenwoordig verkrijgbaar zijn! Of je nu op zoek bent naar iets lichts als een Pilsner of iets gedurfds als een IPA, er is zeker iets dat perfect bij je smaak past! Op de pagina Bier Morgen in Huis staan shops die de lekkerste bieren morgen al aan je deur bezorgen. Dus pak of bestel je favoriete brouwsel (of probeer iets nieuws) – je hebt het verdiend! Proost!